Tiyatrona Sahip Çik!

Once Cumhuriyet’in ilkelerine, sonra universitelerine, iktisadi kuruluşlarına, yargısına, ordusuna, futbol kuluplerine saldırıldı. Şimdi sırada sanatın aydınlığı Devlet Tiyatroları var

Devlet Tiyatroları tasfiyenin eşiğine mi geldi? İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine mi bağlanarak hiçleştirilecek? Sahneler teker teker elden mi çıkarılacak?

Son günlerdeki birkaç gazete haberi, bir iki demeç, sosyal paylaşım sitelerinde kopartılan fırtına, panikleyen sanatçılar, umutsuz yöneticiler, gizli kapaklı el altından yapıldığı izlenimi veren bir yasa çalışması ve bakanlıkla meclis arasında kat edilen mesafeye göre artan tansiyon. Belki de henüz hiç kimse tam olarak bir şey bilmediği veya bilenler de bildiklerini gizledikleri için kaosun yarattığı bir endişe ortamı sahneyi ve sanatçıların ufkunu bürümüş halde.

Bugün dünyanın pek çok ülkesinin Ulusal Tiyatrosu olmasına karşın bizdeki Devlet Tiyatrosu örgütlenmesinin bir örneği daha yoktur. Bu görkemli yapılanma bugün 22 ayrı bölgede 58 sahnesiyle yılda en az iki milyon izleyiciyi ağırlamaktadır. Burnunun ucuyla bunu küçümseyenler dünyaya örnek olduğumuz bu üretimin yalnızca 496 sanatçı ve 1153 teknik personelle yapıldığının çoğu zaman farkında bile değiller.

Görünürdeki dertleri tiyatroyu yok etmek değil; kâr sağlayan hale getirmektir! Önerdikleri İngiliz modeli de zaten prodüksiyon temeline dayanan, bütçesi özerk, merkeziyetçi olmayan, repertuvarı bir sanat konseyi üzerinden işleyen bir yapılanmadır. Bugün sanatçılar ve yöneticiler bu yasaya var olan sorunları çözecek daha operasyonel davranılabilecek bir gözle bakıyor olabilirler; ancak şu unutulmamalıdır ki tiyatronun bizdeki işlevi ile batıdaki işlevi bir değildir.
Hala tiyatroya hiç gitmemiş ciddi bir kesim, hala sahnesi bile olmayan çok sayıda yerleşim yeri, hala tam olarak özgür olamayan bir tiyatro ortamımız varken oyunları prodüksüyonların albenisine kurban edip, bütçeyi para kazanmaya endekslerseniz tiyatroyu magazine tercih etmiş olursunuz.
Sende onların bu mücadelesine destek ver.Kendin için olmasada çocuklarının geleceği için. TÜSAK yasa taslağı ülkenin sanat hayatına yapılan bir darbe girişimidir.

Tiyatrona  Sahip Çik!

• Tiyatrona  Sahip Çik!