Van Ercişte Ağaçlara Dokunma

#Ercişte200BinAğaçKesiliyor
#DirenErciş

Kanpanyamız sayesinde Van belediye başkanı Sayın Bekir Kaya göstermiş olduğu duyarlılık ile doğa katliamının yaşanacağı köye ziyarette bulundu ve uzmanlar eşliğinde rapor hazırladı.Sayın Bekir Kaya rapor'un sonucu:

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, AFAT tarafından yüzbinlerce ağacın kesileceği yönündeki haberler ardından alanda yaptırdığı incelemeyi paylaştı. Kaya, "kimse bilmez, merkez bilir" anlayışı yerelin hiçe sayıldığı tepkisinde bulundu.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Çelebibağ Belediye Başkanı, BDP Erciş ilçe teşkilatı ve basın müdürünün Erciş'te yaptıkları inceleme sonucu hazırladığı raporu Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

Kaya şu bilgileri verdi:

“Köyde 67 konut TOKİ ve AFAD işbirliğinde yaptırılacaktır. Köy arazisi hazine mülkiyetinde ama 1952 yılından beri köylülerin kullanımındadır.

Köylülerden düzenli olarak vergi alınmaktadır. Boş ve mera arazisi olmasına rağmen tarım arazisinde konut yapılmak istenilmektedir.

İhaleyi İl AFAD müdürlüğü ve Erciş Kaymakamlığı yapmış. Pazartesi günü alan açma çalışmaları planlanmıştır.

Alan 132 bin metrekaredir. Tahıl ve yonca tarlaları ile 2 bin çeşitli meyve ağacı ve 250 bin kavak ağacı mevcuttur.

Bu bilgiler heyetimizin sadece gözlemlerine değil, ziraat bilirkişilerince tutulan rapora dayanmaktadır.”

Kaya, “Özetle Erciş Çatakdibi Köyü'nde ‘kimse bilmez, merkez bilir’ anlayışı yine yereli, orada yaşayanları hiç saymaktadır” derken, şunları ekledi: “Bu alana ilişkin tutulan ziraat bilirkişisi raporunda ‘her türlü tarıma elverişlidir’ şerhi mevcuttur.

Erciş'teki doğa katliamı ile ilgili bir dipnot :

Ağaçların olduğu bölgeye "Aşê Keşîş" deniliyor. Aşê Keşîş mıntıkası, Zilan Katliamı sırasında, binlerce sivilin kurşuna dizildiği yerdir. oradaki bazı ağaçlar yüz yıllıktır. Örneğin, Şakiro'nun bir stranında geçen "Keremê Elî" o ağaçlardan birinin gölgesinde infaz edildi. Ağaçların köklerinde binlerce insanın kemikleri saklı. bir de bu açıdan bakalım.

ERCİŞTE AĞAÇ KIYIMI BAŞLADI !

Erciş'te Çatak Dibi (Zortul) köyünde yapılacak konutlar nedeniyle yüz binlerce ağacın kesileceği çalışmanın bir ay ertelendiği duyurulmuştu. Ancak tekrar köye gelen müteahhit firma, ağaçların kesilmesi için çalışmalara başladı.

Van'ın Erciş ilçesi Çatak Dibi (Zortul) köyünde, AFAD tarafından müteahhit firmaya devredilen toplu konutların yapımı için binlerce ağacın kesileceği alanda askerler eşliğinde çalışma başlatıldı. Müteahhit firmanın, dün hasat toplama süresi verdiği alanda, tekrardan çalışma başlatıldı. Yaşanılan duruma ağıt ve gözyaşları içerisinde tepki gösteren köylüler, sivil toplum örgütlerine sitemde bulunarak, "Bu doğa sizin de doğanız. Neden gelip bu katliamı durdurmuyorsunuz" diye seslendi.

Dün başlatılan ağaç kıyımına köylülerin tepki göstermesi ve basın mensuplarının olayı görüntülemesinin ardından, yetkililer çalışmaları bir ay ertelemişti. Buna rağmen köye gelen firma çalışanları hazırlıklarına başlarken, askeri yetkililerin köylüleri köşeye çektiği ve kaymakamın kendilerini keşif için köye gönderdiğini söylediği belirtildi. Jandarmanın kendilerini kandırdığını söyleyen köylüler, müteahhit firma işçilerinin alanda yeniden çalışma başlattığını belirtti. Müteahhit firma tarafından başlatılan çalışmalara tepki gösteren köylüler, ağıtlar yakarak, firma yetkilileri ve askerlere tepki gösterdi.

Çalışma sonucu, bölgede bulunan ve yıllardır köylülerin büyük bir emek sarf ederek yetiştirdiği yüz binlerce ağacın katledileceği belirtiliyor. Bölgede birçok kurak alan dururken, yeşil alanın seçilmesi bölge sakinlerinin tepkisini çekiyor. Köylülerin ağaçların kesilmemesi için tapulu alanlarını hibe etmesine rağmen, yetkililerin ısrarla yeşil alanı tercih etmesinin nedeni ise anlaşılamadı.

Van Ercişte Ağaçlara Dokunma

• Van Ercişte Ağaçlara Dokunma