Sevan Nişanyan Üzerindeki Baskı Ve Kısıtlamalar Kaldırılmalıdır!

SEVAN NİŞANYAN’IN MAHKÛMİYETİ BİR UTANÇ KARARIDIR! ÜZERİNDEKİ BASKI VE KISITLAMALAR DERHAL KALDIRILMALIDIR!

Kendi arsasına yaptığı bir köy evi için 2+2 yıl hapis cezası alan Sevan Nişanyan’a yapılan adaletsizliği kınıyoruz!

Kaçak yapılar ve çarpık kentleşme cehennemi olan ülkemizde Şirince’yi bir turizm ve kültür cenneti haline getiren Nişanyan’a verilen ceza haksız ve utanç vericidir.

Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede, İslam’la ilgili alaycı ya da küçümseyici ifadelerin nefret suçu kapsamına giremeyeceğini savunduğundan dolayı hakkında açılmış 13,5 aylık bir dava daha bulunan Sevan Nişanyan’a verilen bu ağır ve haksız mahkûmiyetin, imar mevzuatı sebebiyle verilmiş olduğuna inanmıyoruz.

Sevan Nişanyan’ın mahkûmiyeti vicdanları zedeleyen ve fikir özgürlüğü umutlarını gölgeleyen yüzkızartıcı bir karardır.

Muazzam bir etimoloji sözlüğü dahil, Türkçeye ve dünyaya birçok eser kazandıran Sevan Nişanyan gibi, ömrünü araştırmaya ve yazmaya adamış bir aydının cezaevi koşullarında kütüphanede çalışma saatlerinin kısıtlanmasından bilgisayar yasağına kadar, araştırmalarını ve çalışmalarını sürdürmeye yönelik tüm engellerin acilen kaldırılmasını istiyoruz.

Sevan Nişanyan’ın fikir, çalışma ve araştırma özgürlüğüne engel olmaya yönelik tüm kısıtlamalar, cezalar ve baskılar derhal kaldırılmalıdır.

SEVAN NISHANYAN'S CONDEMNATION IS A SHAMEFUL DECISION! EVERY RESTRICTION AND PRESSION ON HIM MUST BE REMOVED IMMEDIATELY!

We condemn the injustice done to Nishanian which condemned him to prison sentence for 2+2 years, because of the construction of a small village house that he made on his own land !

We declare that this penality given to a person like Nishanyan who trasformed the village of Shiringe, to a cultural and touristic heaven, in a country that is a hell of illegal construction is unfair and shameful.

We know that there is also another case for 13,5 months of prison sentence for him, because he declared that '' in a country where the majority is represented by Muslims, expressing sarcasting or condescending words about Islam, can not be considered a hate crime". So we don't believe that this unfair and severe penality given to Nishanyan is because of reconstruction regulations.

The condemnation of Sevan Nishanyan is a decision that injures people's conscience and overshadows every hope of freedom of expression in Turkey and is a shameful decision.

Sevan Nishanyan is an intellectual that spent his life for researches and writings. He is the author of a massive etymological dictionary and several other works in Turkey and abroad, therefore we condemn every restriction applied to him.

We urgently ask the abolition of all restrictions that bans him to work freely in prison, like restrictions to work in library, restrictions for using computer and working time restrictions.

Every restriction and sanction that bans him to do his researches and intellectual works must be removed immediately.

Sevan Nişanyan Üzerindeki Baskı Ve Kısıtlamalar Kaldırılmalıdır!