Çocuk Gelinlere "dur" Diyelim...

Çocuk yaşta evliliğin çocuk istismarından, cinsel istismardan farkı yoktur. Gelin bu suça dur diyelim!..

Bugün Türkiye'de her 4 evlilikten biri çocuk gelindir ve yapılan araştırmalar göstermektedir ki; Türkiye’de en çok çocuk gelin sayısının olduğu iller, Ağrı, Mersin, Muş, Gaziantep ve Diyarbakır’dır. Bununla birlikte son dönemde fazlasıyla göç almasıyla sebebiyle İzmir çocuk gelin sayısı bakımından %4,5 gibi yüksek bir orana sahiptir. Oysa; Uluslararası literatürde 18 yaş altı evlilikler “erken evlilikler”, 18 yaş altında evlenen kız çocukları ise “çocuk gelinler” olarak geçmektedirler. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 18 yaş altında yapılan evliliklerin toplam evlilikler içindeki oranı yüzde 40’a yaklaşmıştır. Çocuk gelin sayısı ise 5,5 milyon civarındadır.

Bu nedenle; evlilik yaşının onsekize çıkarılması, böylece çocuk yaşta yapılan evliliklerin önüne geçilmesi ve erken yaşta yapılan evlilikler nedeniyle çocukların karşılaştıkları mağduriyetlerin önlenmesi gereklidir.
Kalem ve oyuncak tutacak ellerin, gelin çiçeği tutmasına izin vermeyin!

Amacımız bu öneriyi anayasal bir madde haline getirmektir.

Yerlere Göre Dağılım

Yaşlara Göre Dağılım