Anamur Ve Çevresinde Balik Çiftliği İstemiyoruz

ANAMUR VE ÇEVRESİ OLMAK ÜZERE AYDINCIK MERSİN SAHİL KORİDORUNDA YAPILMASI PLANLANAN VE ÇED RAPORU AŞAMASINA GELEN BALIK ÇİFTLİKLERİNİN BÖLGE SAĞLIĞI VE TURİZMİNİ ETKİLEYECEĞİNDEN DOLAYI İSTEMİYORUZ.
İLGİL ÇED TOPLANTISI DUYURUSU:
MEVZUAT:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.20235&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch
İLGİLİ PROJE DOSYASI:

SOSYAL MEDYA SANAL ETKİNLİK:

Balık Çiftlikleri Hakkında 9 Korkunç Gerçek
08 Haziran 2017, 16:40
Eğer deniz ürünleri yemeyi seviyorsanız ve balığınızı kendiniz tutmak yerine satın alıyorsanız, kendinize bazı doğru soruları sormanız gerekiyor çünkü satın aldığınız balığın çiftlik balığı olma ihtimali çok fazla.
banner162
Ticari balıkçılığın dünyanın denizel kaynaklarının üçte birini tahrip ettiği şimdilerde, yüzyılın ortasına gelindiğinde denizlerdeki hayatın bir daha hiç geri getirilemeyeceğini söylüyor bilim adamları. Balık çiftlikleri her geçen gün deniz ürünlerine yükselen talebi karşılamak için doğru bir yöntem mi yoksa zaten kaynakları gittikçe azalan dünyamıza, yeni fark edilen bir tehdit mi?

Sudaki canlıların avcılık yoluyla insan gıdası olarak kullanılması insanlık tarihi kadar eskidir ancak su ürünlerinin yetiştiricilik yoluyla elde edilmesi Sanayi Devrimi ile başlar yani 19. yüzyılın başlarına denk gelir. Ülkemizde tatlı suda alabalık yetiştiriciliği ile başlayan falliyetler denizlerde çipura ve levrek üreticiliği ile devam etmiştir. Bugün dünyada 52 milyon ton civarında yetiştiricilik yoluyla balık üretimi yapılmaktadır.

Dilerseniz bu hızla gelişmekte olan endüstri hakkında herkesin bilmesi gereken gerçeklere şöyle bir göz atalım.

1 - Çiftlik balıkları GDO’lu yem ile besleniyorlar
Biyogüvenlik kanunu gereği GDO’lu hayvan yeminin serbest bırakılması ile beraber tavuk ve tavuk ürünleri, et ve et ürünlerinde olduğu gibi ülkemizdeki çiftlik balıklarının yemlerinde de GDO olma ihtimalini göz ardı etmememiz gerekiyor.

2 - Bilim adamları, çiftlik balıklarındaki besin değerinin güvenilir olmadığını söylüyorlar.

Sağlıklı olduğu için balık yiyorsanız işte sizi ikilem içinde bırakacak bir bilgi: Bilim adamları çiftlikte yetiştirilen balıkların besin değerinde kat be kat düşüş olduğunu söylüyorlar. Omega-3’e bir bakalım örneğin; denizlerde büyüyen balıklar omega-3’ü deniz bitkilerinden sağlarlar ancak balık çiftliklerinde, çiftlik balıklarının yedikleri mısır, soya ve çok az miktarda omega-3 içeren yemlerden oluşuyor. Ayrıca doğal olmayan yüksek miktarda mısır içeren besinlerle beslenen balıkların yanlış yağ asiti birikmesi gibi problemleri oluşabildiği gibi balıkların antibiyotiklerle beslendiklerini ve insanlarda da antibiyotiğe karşı direnç kazanma gibi yan etkileri olduğunu unutmayalım. Bugün tavuklar hakkında konuşulan problemlerin aynısının balıklar için de geçerli olduğunu unutmayalım.

3 - Balık çiftlikleri birinden alıp diğerine veriyor, buna “üretim” mi diyoruz?
Soya, mısır gibi besinlerle yaşayabilen balıklar olduğu gibi bazı türlerin de balıklarla beslenmesi gerekiyor. Ton ve somon gibi balıkların günlük kendi kiloları başına en az üç kilo kadar balık yemeleri gerektiğini biliyor muydunuz? Sonuç olarak çiftliklerde ton ve somon gibi balıkları üretmek amacıyla, ançuez ve ringa balığı gibi balıkların soylarının tükenme eşiğe geldiğini, yine balık çiftliklerinden dolayı dünya genelinde balina, yunus, fok balığı, ayı balığı, ton, levrek, somon, albatros, penguen ve buna benzer cinslerin yine aynı nedenden dolayı aç kaldıklarını da söylemeliyiz.

4 - Balıklar acı ve stresi hissedebiliyor
Son zamanalarda yapılan araştırmalardan öğrendiğimiz kadarı ile balıkların acıyı ve stresi hissettiklerini biliyoruz. Yapılan araştırmalardan birinde arı zehiri zerk edilen balıklar acıdan dolayı zıplama ve kıvranma hareketleri gösteriyor ve gözlem gruplarındaki diğer balıklara kıyasla, daha sonrasında daha az yüzüyor, daha az yiyorlar ve kalp atışları hızlanıyor. Hayatları boyunca tutsak kaldıkları çiftliklerde, rutin stres altında kaldıkları gibi açlıktan ve oksijensiz kalarak yavaş ve acılı ölümler yaşıyorlar.

5 - Çiftlik balıkları genelde hastalık taşıyorlar ve bu deniz hayvanlarına da bulaşıyor
Çiftlik balıkları ne yazık ki para çantanızdaki bozukluklar kadar sıkışık bir şekilde yaşarlar. Bir küvetin içinde 30’a yakın alabalığın yaşadığ

• İsim Bulunduğu Yer Meslek Tarih
  • İsmail Turgay Mersin Tekniker K. Sahibi